Zupa z kurczakiem i pieczarkami

Zupa z kurczakiem i pieczarkami to aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni. Delikatne mięso kurczaka, soczyste pieczarki, bulion warzywny oraz przyprawy tworzą zbalansowane i sycące połączenie smaków. Ta zupa nie tylko rozgrzeje organizm, ale również dostarczy mu niezbędnych składników odżywczych. Podawana z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub grzankami stanie się ulubionym daniem w Twoim domu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę pokroić w kostkę.
  2. Umyte i oczyszczone pieczarki pokroić w półplasterki.
  3. Czerwoną i żółtą paprykę pokroić w paski.
  4. Ogórki konserwowe pokroić w niewielką kostkę.
  5. Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka pokroić w paski i posolić oraz popieprzyć.
  6. Smażyć mięso na rozgrzanej patelni z tłuszczem przez około 5 minut, często mieszając, a następnie zdjąć z ognia.
  7. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie szklić.
  8. Dodać pieczarki i smażyć około 5 minut.
  9. Dodać czerwoną i żółtą paprykę, ogórki i smażyć około 4 minuty.
  10. Wrzucić podsmażone mięso, wlać bulion, wymieszać i gotować około 5-10 minut.
  11. Dodać koncentrat pomidorowy, ostrą i słodką paprykę oraz pieprz.
  12. W miseczce połączyć mąkę z zimną wodą, a następnie wlać do garnka z zupą, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
  13. Podawać z pieczywem.
Zupa z kurczakiem i pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa z kurczakiem i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up