Zupa z kurczakiem i pieczarkami
Zupa z kurczakiem i pieczarkami to aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni. Delikatne mięso kurczaka, soczyste pieczarki, bulion warzywny oraz przyprawy tworzą zbalansowane i sycące połączenie smaków. Ta zupa nie tylko rozgrzeje organizm, ale również dostarczy mu niezbędnych składników odżywczych. Podawana z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub grzankami stanie się ulubionym daniem w Twoim domu.
Składniki
Przygotowanie
- Obraną cebulę pokroić w kostkę.
- Umyte i oczyszczone pieczarki pokroić w półplasterki.
- Czerwoną i żółtą paprykę pokroić w paski.
- Ogórki konserwowe pokroić w niewielką kostkę.
- Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka pokroić w paski i posolić oraz popieprzyć.
- Smażyć mięso na rozgrzanej patelni z tłuszczem przez około 5 minut, często mieszając, a następnie zdjąć z ognia.
- W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie szklić.
- Dodać pieczarki i smażyć około 5 minut.
- Dodać czerwoną i żółtą paprykę, ogórki i smażyć około 4 minuty.
- Wrzucić podsmażone mięso, wlać bulion, wymieszać i gotować około 5-10 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy, ostrą i słodką paprykę oraz pieprz.
- W miseczce połączyć mąkę z zimną wodą, a następnie wlać do garnka z zupą, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
- Podawać z pieczywem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa z kurczakiem i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również