Zupa z kalarepy i ziemniaków

Zupa z kalarepy i ziemniaków to prosta i sycąca potrawa, idealna na chłodne dni. Kalarepa nadaje zupie delikatny smak, a ziemniaki dodają kremowej konsystencji. Przyprawiona delikatnym imbirem i przyprawami, ta zupa z pewnością rozgrzeje i zasmakuje każdemu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić marchewkę, pietruszkę i ziemniaki w kostkę.
  2. Wrzucić pokrojone warzywa do garnka.
  3. Zalać warzywa bulionem.
  4. Dodać kilka kulek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe.
  5. Przykryć garnek pokrywką, doprowadzić do zagotowania i gotować przez około 15 minut.
  6. W drugim garnku roztopić masło.
  7. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać do momentu zeszklenia.
  8. Dodać startą kalarepkę i podsmażać przez 5 minut.
  9. Dodać podsmażoną kalarepkę do gotujących się warzyw.
  10. Gotować warzywa z kalarepką przez kolejne 15 minut.
  11. Doprawić zupę solą, pieprzem oraz ewentualnie śmietanką.
  12. Dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.
  13. Porządnie wymieszać.
  14. Zupę gotować jeszcze przez 5 minut.
  15. Podawać zupę z kalarepy i ziemniaków, posypaną posiekanym koperkiem.
  16. Smacznego!
Zupa z kalarepy i ziemniaków

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa z kalarepy i ziemniaków, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up