Zupa z brukwi po kaszubsku

Zupa z brukwi po kaszubsku to tradycyjne danie kuchni kaszubskiej, które wzbogacane jest o smakowite składniki takie jak śmietana, pieczarki, cebula i ziemniaki. Ta aromatyczna zupa wspaniale rozgrzewa w chłodne dni i doskonale komponuje się z chrupiącym chlebem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę, pomidory, imbir oraz czosnek.
  2. Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu.
  3. Dodać pokrojoną cebulę do garnka i smażyć aż się zarumieni.
  4. Dodać czosnek, sól, paprykę, curry oraz imbir, dobrze wymieszać.
  5. Dodać trochę oliwy z oliwek.
  6. Wrzucić pomidory, soczewicę, zalać wszystko wodą.
  7. Gotować przez około 15 minut.
  8. Zdjąć z ognia i dodać mleko kokosowe oraz garam masalę.
  9. Dopełnić smaku i wymieszać.
  10. Podawać zupę udekorowaną ziołami, ziarnami lub wiórkami, według preferencji.
Zupa z brukwi po kaszubsku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa z brukwi po kaszubsku, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up