Zupa Tom Yum: Oryginalny Przepis
Zupa Tom Yum to tradycyjne danie kuchni tajskiej, charakteryzujące się intensywnym smakiem i aromatem. Głównymi składnikami są trawa cytrynowa, galangal, krewetki, pomidory, chili i sok z limonki. Zupa jest pikantna, kwaśna i aromatyczna, idealna zarówno jako rozgrzewające danie w zimne dni, jak i jako lekkostrawna potrawa latem.
Składniki
Przygotowanie
- Zagotuj 2 litry wody w dużym garnku.
- Wyciśnij sok z 8-10 limonek i odłóż go.
- Oczyść i pokrój na kawałki:
- trawę cytrynową,
- gałkę korzenną,
- 5 ząbków czosnku,
- około 10 liści limonki kaffir,
- 10 papryczek chilli.
- Dodaj pokrojone trawę cytrynową, gałkę korzenną, czosnek i chilli do gotującej się wody, zakryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Oczyść krewetki, usuwając skorupę i jelita.
- Dodaj krewetki do garnka wraz z pieczarkami, gotuj na średnim ogniu.
- Pokrój 2 pomidory i 2 cebule, dodaj je do zupy.
- Po około 10 minutach gotowania dodaj 8 łyżek stołowych sosu rybnego i 2 łyżeczki cukru
- Zgaś ogień i dodaj sok z limonki do smaku.
- Posmakuj zupy i dostosuj ilość limonki i sosu rybnego według preferencji.
- Posyp zupę posiekaną kolendrą i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw połowę zupy do osobnego naczynia dla wersji klarownej.
- Dla wersji kremowej, na rozgrzany garnek dodaj 3 pełne łyżki sosu z pieczonych papryczek, 10 łyżek mleka skondensowanego.
- Wymieszaj, aż uzyskasz kremową konsystencję
- Posmakuj i dostosuj smak kremowej zupy.
- Zdejmij z ognia i podawaj
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa Tom Yum: Oryginalny Przepis, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również