Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów to pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na chłodne dni. Soczyste pomidory pieczone w piekarniku dodają intensywnego smaku tej zupy, która podana z kawałkami chrupiącego chleba staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis, a zarazem pełen naturalnych składników, który zachwyci każdego miłośnika zup pomidorowych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie pomidorów: Pokrój malinowe pomidory na cztery kawałki wraz z gniazdami nasiennymi
  2. Dodanie warzyw: Dodaj pokrojoną marchewkę, czosnek, białe części pora oraz cebulę do pomidorów.
  3. Dodanie aromatów: Polej warzywa i pomidory oliwą i dodaj trochę miodu.
  4. Pieczenie: Umieść naczynie z warzywami i pomidorami w piekarniku nagrzanym do 200-220°C i piecz przez około 20-30 minut, aż warzywa staną się lekko skarmelizowane.
  5. Przygotowanie ciasta na makaron: W misce wymieszaj 300g mąki z połową wody i połową mleka podgrzanego do około 37°C
  6. Wyrabianie i wałkowanie ciasta na makaron: Wywałkuj ciasto na cienki placek i krojony go na nieregularne kawałki.
  7. Gotowanie makaronu: Gotuj makaron w osolonej wodzie i odcedź.
  8. Przygotowanie zupy: W blenderze zmiksuj przypieczone warzywa i pomidory na gładką masę
  9. Podanie: Podaj zupę pomidorową z kawałkami makaronu, listkami bazylii oraz odrobiną oliwy z oliwek.
  10. Smacznego!
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up