Zupa pieczarkowa z pulpetami i serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z pulpetami i serkiem topionym to aromatyczne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na chłodne dni. Delikatny bulion z dodatkiem pieczarek, przygotowanych na maśle, oraz miękkich pulpetów mięsnych tworzy harmonijną kombinację smaków. Podczas podawania zupy do talerza dodajemy kawałek serka topionego, który rozpuszczając się w gorącym bulionie nadaje zupie kremowej konsystencji i dodatkowego smaku. To danie z pewnością umili wieczorne rodzinne posiłki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić jedną średniej wielkości cebulę w kostkę.
  2. Podsmażyć cebulę na maśle na małym ogniu aż do zeszklenia.
  3. Zetrzeć dużą marchew na grubych oczkach.
  4. Posiekać jedną pietruszkę.
  5. Pokroić pieczarki na pół plasterki.
  6. Pokroić kawałek pora.
  7. Podsmażyć por, marchewkę, pietruszkę oraz czosnek.
  8. Dodać bulion (rosół) do warzyw, doprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem, solą, gałką muszkatołową.
  9. Pokroić ziemniaki w kostkę i dodać je do garnka z warzywami.
  10. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  11. Podsmażyć pozostałe pieczarki na patelni, doprawić suszonym tymiankiem, pieprzem i solą.
  12. Dodać podsmażone pieczarki do gotującej się zupy.
  13. Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i gotować przez kilka minut.
  14. Zupa jest gotowa do podania
  15. Dodatkowo brakuje informacji na temat ilości użytych składników oraz ewentualnych dodatkowych przypraw.
Zupa pieczarkowa z pulpetami i serkiem topionym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa pieczarkowa z pulpetami i serkiem topionym, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up