Zupa mleczna z płatkami owsianymi

Zupa mleczna z płatkami owsianymi to łatwy i szybki sposób na przygotowanie pożywnego i rozgrzewającego dania. Połączenie delikatnego mleka z chrupiącymi płatkami owsianymi tworzy wyjątkowy smak, który doskonale sprawdzi się jako sycąca zupa na chłodne dni. Dodatek cynamonu czy miodu może nadać zupie dodatkowego aromatu i słodyczy. Doskonała propozycja na zdrowy i odżywczy posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj 200 ml mleka.
  2. Dodaj 1 szklankę (85g) płatków owsianych do gotującego się mleka.
  3. Wymieszaj płatki z mlekiem i gotuj przez 2 minuty.
  4. Ubij 2 jajka w misce i dodaj do gotującej się zupy.
  5. Dopraw zupę solą, pieprzem i papryką.
  6. Dodaj 1 łyżkę parmezanu (opcjonalnie).
  7. Przykryj garnek i gotuj na małym lub średnim ogniu przez 5-7 minut.
  8. Po upływie tego czasu odwróć zupę i gotuj przez kolejne 3 minuty.
  9. Przed podaniem opcjonalnie posyp zupę zielenią.
  10. Gotowe danie podawaj ciepłe
Zupa mleczna z płatkami owsianymi

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa mleczna z płatkami owsianymi, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up