Zupa mleczna z lanymi kluskami
Zupa mleczna z lanymi kluskami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdza się jako sycąca i rozgrzewająca potrawa. Kluski przygotowane są z mąki, jajek i mleka, a całość podawana jest w aromatycznym bulionie na bazie mleka. Proste i pyszne danie, które doskonale smakuje zarówno na lunch, jak i obiad.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: mleko, mąka, jajka, sól, cukier, masło.
- W garnku zagotuj mleko.
- W misce wymieszaj mąkę, jajka, szczyptę soli i łyżeczkę cukru, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.
- Następnie przygotuj laną kluskę, polewając cienką warstwą ciasta rozgrzane masło na patelni.
- Gotuj kluskę aż zacznie się unosić na powierzchnię.
- Gotowe kluski dodawaj do gotującego się mleka.
- Gotuj całość przez około 5-10 minut, aż kluski się ugotują i zupa zgęstnieje.
- Zupę mleczną z lanymi kluskami podawaj zaraz po przygotowaniu, możesz posypać cukrem lub cynamonem przed podaniem
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa mleczna z lanymi kluskami, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również