Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Zupa krem z marchewki i pomarańczy to aromatyczne i orzeźwiające danie, które łączy słodycz marchewki z kwaskowatością pomarańczy. Składniki te, ugotowane razem i zmiksowane na gładki krem, tworzą lekki, zdrowy i pełen witamin posiłek. Ten prosty przepis doskonale sprawdzi się jako danie główne lub eleganckie danie na specjalne okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzej masło na średnim ogniu, dodaj startą cebulę i podsmaż przez 3 minuty.
  2. Dopraw cebulę solą i pieprzem, po czym dodaj starte marchewki i ziemniaki
  3. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz bulion warzywny
  4. Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj zupę na gładką masę za pomocą blendera ręcznego lub blendra kuchennego.
  5. Sprawdź i dostosuj przyprawy, dodając więcej soli i pieprzu wg potrzeb.
  6. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać więcej bulionu warzywnego lub wody, aby ją rozcieńczyć.
  7. Podawaj zupę na gorąco.
  8. Dodatkowo:
  9. Jeśli brakuje informacji o proporcjach składników, warto ustalić je na podstawie doświadczenia kulinarnego.
  10. Przepis nie zawiera dokładnej ilości składników, więc należy je dopasować do własnych preferencji smakowych.
Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa krem z marchewki i pomarańczy, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up