Zupa kalafiorowa à la babcia
Zupa kalafiorowa à la babcia to tradycyjne danie przygotowywane według staropolskiego przepisu. Delikatny smak kalafiora, ziemniaków i kawałków mięsa, podany z odrobiną śmietany i posypany natką pietruszki, to idealny sposób na rozgrzewający i domowy obiad w chłodne dni.
Składniki
Przygotowanie
- Umyj kalafiory i pokrój je na kawałki.
- Zagotuj wodę z solą.
- Dodaj pokrojone kalafiory do gotującej się wody i gotuj przez około 5 minut.
- Odcedź kalafiory i pozostaw je do ostygnięcia.
- Przygotuj dwie formy do pieczenia.
- Na dnie każdej formy posmaruj odrobiną oliwy.
- Ułóż kalafiory na dnie formy.
- Posyp kalafiory solą, pieprzem, startym serem, bułką tarta i odrobiną oliwy.
- Piecz kalafiory w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż się zarumienią.
- Podawaj gorące
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa kalafiorowa à la babcia, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również