Zupa gulaszowa z piersią kurczaka
Zupa gulaszowa z piersią kurczaka to aromatyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem oraz dodatkiem warzyw. Soczysta piersi z kurczaka, pomidory, papryka oraz przyprawy nadają zupie wyjątkowego charakteru. To danie doskonale rozgrzewa w chłodne dni i idealnie komponuje się z chrupiącym chlebem.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić wołowinę (lub ewentualnie wieprzowinę) w kostkę i przyprawić solą oraz świeżo roztartym czarnym pieprzem.
- Rozgrzać garnek i wrzucić kawałek wędzonego boczku, aby nadać smaku.
- Wrzucić kawałki mięsa (wołowiny) na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć.
- Dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć razem z mięsem.
- Dodać łyżkę czerwonej słodkiej papryki i podsmażyć.
- Dodać warzywa: pokrojoną marchew, pietruszkę, paprykę i czosnek.
- Dodać czerwone wino i poczekać aż się zredukuje.
- Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i zalać wszystko wodą.
- Dusić zupę przez około dwie godziny, po godzinie dodać ziemniaki i dusić dalej.
- Przygotować kluski: wbij jajko do miseczki, dodać kwaśną śmietanę, sól, pieprz i stopniowo dodawać mąkę pszenną, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
- Formować kluski i wrzucać do gotującej zupy.
- Dodać podsmażony boczek.
- Gotować zupę, aż ziemniaki będą miękkie.
- Podawać zupę z kluskami posypaną świeżo mielonym pieprzem i z kawałkiem boczku na wierzchu, udekorowaną łyżką kwaśnej śmietany.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa gulaszowa z piersią kurczaka, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również