Zupa gulaszowa z piersią kurczaka

Zupa gulaszowa z piersią kurczaka to aromatyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem oraz dodatkiem warzyw. Soczysta piersi z kurczaka, pomidory, papryka oraz przyprawy nadają zupie wyjątkowego charakteru. To danie doskonale rozgrzewa w chłodne dni i idealnie komponuje się z chrupiącym chlebem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić wołowinę (lub ewentualnie wieprzowinę) w kostkę i przyprawić solą oraz świeżo roztartym czarnym pieprzem.
  2. Rozgrzać garnek i wrzucić kawałek wędzonego boczku, aby nadać smaku.
  3. Wrzucić kawałki mięsa (wołowiny) na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć.
  4. Dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć razem z mięsem.
  5. Dodać łyżkę czerwonej słodkiej papryki i podsmażyć.
  6. Dodać warzywa: pokrojoną marchew, pietruszkę, paprykę i czosnek.
  7. Dodać czerwone wino i poczekać aż się zredukuje.
  8. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i zalać wszystko wodą.
  9. Dusić zupę przez około dwie godziny, po godzinie dodać ziemniaki i dusić dalej.
  10. Przygotować kluski: wbij jajko do miseczki, dodać kwaśną śmietanę, sól, pieprz i stopniowo dodawać mąkę pszenną, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
  11. Formować kluski i wrzucać do gotującej zupy.
  12. Dodać podsmażony boczek.
  13. Gotować zupę, aż ziemniaki będą miękkie.
  14. Podawać zupę z kluskami posypaną świeżo mielonym pieprzem i z kawałkiem boczku na wierzchu, udekorowaną łyżką kwaśnej śmietany.
Zupa gulaszowa z piersią kurczaka

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa gulaszowa z piersią kurczaka, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up