Ziemniaki zapiekane w folii z ziołami
Ziemniaki zapiekane w folii z ziołami to prosty i aromatyczny przepis na pyszną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ziemniaki są zapiekane razem z ziołami w folii, co sprawia, że stają się miękkie, soczyste i pełne smaku. To idealna propozycja na szybki i zdrowy posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom ziemniaków.
Składniki
Przygotowanie
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do określonej temperatury (podajemy temperaturę).
- Umyj ziemniaki dokładnie pod bieżącą wodą.
- Obrusz ziemniaki z ewentualnej ziemi.
- Następnie osusz je papierowym ręcznikiem.
- Przygotuj kawałek folii aluminiowej na każdego ziemniaka.
- Umieść ziemniaka na przygotowanej folii.
- Przyprawy i dodatki:
- Posyp ziemniaki solą i pieprzem według uznania.
- Dodaj zioła lub przyprawy do ziemniaków (np
- Pieczenie w piekarniku:
- Zawiń każdego ziemniaka osobno w folię aluminiową.
- Umieść zawińte ziemniaki na blasze do pieczenia.
- Włóż blaszkę do piekarnika.
- Piecz ziemniaki w folii przez określony czas (podaj czas i temperaturę).
- Po upieczeniu zdejmij ziemniaki z piekarnika.
- Odstaw ziemniaki do ostygnięcia.
- Odkrój folię od ziemniaków.
- Podawaj ziemniaki z piekarnika w folii posypane dodatkowymi ziołami i ewentualnym dodatkiem (np
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ziemniaki zapiekane w folii z ziołami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również