Zielone śledzie opiekane w occie

Zielone śledzie opiekane w occie to prosty i smaczny przepis na tradycyjną potrawę kuchni polskiej. Śledzie marynowane w occie z dodatkiem przypraw, cebuli i ziół nabierają intensywnego smaku i doskonale sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do dań obiadowych. Można je podawać na ciepło lub po ostudzeniu, zachowując ich wyrazisty smak i aromat.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odmocz śledzie w wodzie przez pół godziny lub dłużej, aby zmniejszyć ich słoność.
  2. Pokrój cebulę na piórka.
  3. Przygotuj zalewę octową: w garnku podgrzej wodę i ocet, dodaj cukier, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
  4. Zmniejsz ogień i pozostaw zalewę do ostygnięcia, aby przyprawy oddały aromat.
  5. Warstwowo układaj w słoiku cebulę i śledzie.
  6. Zalej śledzie zalewą, dodając przyprawy.
  7. Delikatnie dociskaj śledzie, aby pozbyć się powietrza.
  8. Odstaw słoik w chłodne miejsce do wystygnięcia zalewy.
  9. Przechowuj słoik w lodówce, aby śledzie zmiękły i nabrały smaku.
  10. Odczekaj odpowiedni czas, aby śledzie uzyskały pożądany stopień kwasowości.
  11. Po wyjęciu śledzi z zalewy, jeśli chcesz przedłużyć ich ważność, zalej je olejem i przechowuj w lodówce.
  12. Pamiętaj, że czasy namaczania, przygotowywania zalewy i przechowywania mogą się różnić w zależności od preferencji osobistych dotyczących smaku i konsystencji śledzi.
Zielone śledzie opiekane w occie

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zielone śledzie opiekane w occie, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up