Zapiekany kabaczek z mięsem mielonym i ryżem

Zapiekany kabaczek z mięsem mielonym i ryżem to danie, które zachwyca prostotą wykonania i aromatycznym smakiem. Soczysty kabaczek jest nadziewany mięsem mielonym, ryżem i aromatycznymi przyprawami, a całość zapieczona w piekarniku do złocistego koloru. To doskonała propozycja na obiad, która zasmakuje wszystkim miłośnikom zdrowych i domowych potraw.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrojenie kabaczka na plastry.
  2. Usmażenie mięsa mielonego na patelni.
  3. Dodanie do mięsa przypraw (np
  4. Wrzucenie pokrojonego kabaczka na patelnię, wymieszanie z mięsem.
  5. Dodanie ugotowanego ryżu do mieszanki mięsa i kabaczka.
  6. Przygotowanie sosu beszamelowego lub pomidorowego.
  7. Wysmarowanie formy do zapiekania masłem lub oliwą.
  8. Nakładanie warstw mieszanki mięsno-kabaczkowej, sosu i ryżu do formy.
  9. Posypanie zapiekanki startym serem.
  10. Pieczenie zapiekanki w piekarniku w odpowiedniej temperaturze, aż do zrumienienia sera.
  11. Podanie zapiekanki gorącej, posypanej np
Zapiekany kabaczek z mięsem mielonym i ryżem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekany kabaczek z mięsem mielonym i ryżem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up