Zapiekanki z chleba z pieczarkami
Zapiekanki z chleba z pieczarkami to prosty i smaczny pomysł na szybki obiad lub przekąskę. Wystarczy pokroić chleb na kromki, posmarować masłem, dodać pokrojone pieczarki, posypać startym serem i zapiekać w piekarniku aż ser się roztopi. Danie można dodatkowo urozmaicić dodając do niego np. szynkę czy suszone pomidory. Gotowe zapiekanki będą pysznym i sycącym daniem dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyść 30 dkg pieczarek i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
- Pokrój jedną cebulę w kostkę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę aż się zeszkli.
- Dodaj pokrojone pieczarki i smaż aż odparuje cała woda.
- Posól pieczarki, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj sos, mieszając około 3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu i przeciśnięte 2 ząbki czosnku.
- Na blaszce ułóż kromki chleba, każdą przełóż sosem.
- Na każdą kromkę połóż plasterek żółtego sera.
- Następnie na seru ułóż przygotowane pieczarki.
- Dodaj pokrojoną mozzarellę i pomidora w plasterkach.
- Posól całość, posyp suszonym oregano lub bazylią.
- Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
- Piecz zapiekanki przez około 10-15 minut, aż mozzarella zacznie się topić.
- Po upieczeniu wyjmij zapiekanki z piekarnika i podawaj.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanki z chleba z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również