Zapiekanki z chleba z pieczarkami

Zapiekanki z chleba z pieczarkami to prosty i smaczny pomysł na szybki obiad lub przekąskę. Wystarczy pokroić chleb na kromki, posmarować masłem, dodać pokrojone pieczarki, posypać startym serem i zapiekać w piekarniku aż ser się roztopi. Danie można dodatkowo urozmaicić dodając do niego np. szynkę czy suszone pomidory. Gotowe zapiekanki będą pysznym i sycącym daniem dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść 30 dkg pieczarek i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
  2. Pokrój jedną cebulę w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę aż się zeszkli.
  4. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż aż odparuje cała woda.
  5. Posól pieczarki, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  6. Przygotuj sos, mieszając około 3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu i przeciśnięte 2 ząbki czosnku.
  7. Na blaszce ułóż kromki chleba, każdą przełóż sosem.
  8. Na każdą kromkę połóż plasterek żółtego sera.
  9. Następnie na seru ułóż przygotowane pieczarki.
  10. Dodaj pokrojoną mozzarellę i pomidora w plasterkach.
  11. Posól całość, posyp suszonym oregano lub bazylią.
  12. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
  13. Piecz zapiekanki przez około 10-15 minut, aż mozzarella zacznie się topić.
  14. Po upieczeniu wyjmij zapiekanki z piekarnika i podawaj.
Zapiekanki z chleba z pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanki z chleba z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up