Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami to sycące i aromatyczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Warstwy ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek delikatnie się zlewa, tworząc połączenie wyjątkowych smaków. Danie to można podać z ulubionym sosem lub sałatką, by urozmaicić jego smak.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotowanie ziemniaków:
  2. Obrane ziemniaki pokroić na większe kawałki, większe przekroić na 2 lub 3 części.
  3. Gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut od zagotowania wody.
  4. Studzić, odcedzić i pokroić na plasterki.
  5. Smażenie cebuli, pieczarek i mięsa mielonego:
  6. Na patelni podsmażyć cebulę.
  7. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje z nich woda.
  8. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu, aż straci surowy różowy kolor.
  9. Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia.
  10. Przygotowanie sosu:
  11. W misce wymieszać śmietanę, jajko i 1/3 część tartego sera.
  12. Doprawić solą i pieprzem.
  13. Składanie zapiekanki:
  14. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie formy.
  15. Posmarować ziemniaki częścią przygotowanego sosu.
  16. Na ziemniakach rozłożyć smażone mięso z pieczarkami.
  17. Ułożyć drugą połowę ziemniaków.
  18. Całość polać resztą sosu i równomiernie rozprowadzić.
  19. Posypać pozostałą częścią sera.
  20. Pieczenie:
  21. Piec bez przykrycia w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się zarumieni.
  22. Podanie:
  23. Sprawdzić, czy zapiekanka jest dobrze zarumieniona.
  24. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia przez kilka minut.
  25. Podawać i delektować się pyszną zapiekanką ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up