Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami

Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami to pyszne i zdrowe danie, które idealnie nadaje się na obiad czy kolację. Wystarczy pokroić ziemniaki i szpinak, wymieszać z przyprawami, dodatkami i serem, a następnie zapiekać w piekarniku aż do lekkiego zrumienienia. Prosta w przygotowaniu i pełna smaku zapiekanka z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie ziemniaków i pokrojenie ich na plastry.
  2. Umycie szpinaku i odcedzenie go.
  3. Posiekane cebule podsmażamy na patelni.
  4. Dodanie pokrojonych ziemniaków i obsmażenie ich.
  5. Dodanie szpinaku i chwile podsmażanie go.
  6. Doprawienie farszu solą, pieprzem i innymi przyprawami według uznania.
  7. Przełożenie farszu do naczynia żaroodpornego.
  8. Przygotowanie sosu beszamelowego.
  9. Polewanie farszu sosem beszamelowym.
  10. Posypanie zapiekanki startym serem.
  11. Pieczenie w piekarniku aż do zarumienienia sera.
Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up