Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem
Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem to sycące danie, idealne na chłodne wieczory. Wystarczy pokroić ziemniaki i boczek, ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym, dodać przyprawy i posypać startym serem. Całość zapieka się w piekarniku aż do uzyskania złocistej skórki. Prosty przepis, a smakujący efekt gwarantowany!
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić kiełbasę i podsmażyć na małej ilości oleju.
- Na suchej patelni podsmażyć boczek wędzony.
- W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz.
- Ugotowane ziemniaki obrać, pokroić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażony boczek.
- Wlać przygotowaną mieszankę ze śmietany, jajek, soli i pieprzu do naczynia.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez około 30 minut, aż zapiekanka się ładnie zarumieni.
- Piec bez przykrycia.
- Gotową zapiekankę posypać posiekanym koperkiem przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również