Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem to sycące danie, idealne na chłodne wieczory. Wystarczy pokroić ziemniaki i boczek, ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym, dodać przyprawy i posypać startym serem. Całość zapieka się w piekarniku aż do uzyskania złocistej skórki. Prosty przepis, a smakujący efekt gwarantowany!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić kiełbasę i podsmażyć na małej ilości oleju.
  2. Na suchej patelni podsmażyć boczek wędzony.
  3. W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz.
  4. Ugotowane ziemniaki obrać, pokroić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażony boczek.
  6. Wlać przygotowaną mieszankę ze śmietany, jajek, soli i pieprzu do naczynia.
  7. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez około 30 minut, aż zapiekanka się ładnie zarumieni.
  8. Piec bez przykrycia.
  9. Gotową zapiekankę posypać posiekanym koperkiem przed podaniem.
Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up