Zapiekanka z wczorajszych kotletów schabowych

Zapiekanka z wczorajszych kotletów schabowych to prosty i smaczny sposób na wykorzystanie pozostałych kawałków mięsa. Wystarczy pokroić kotlety na mniejsze kawałki, ułożyć je w formie żaroodpornej, dodać warzywa, ziemniaki, ser i przyprawy, a następnie zapiekać w piekarniku. To danie jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację, a dodatkowo pomaga uniknąć marnowania jedzenia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj dwie formy do zapiekania, natłuszczając je.
  3. W jednej z forem ułóż w równym rzędzie kawałki schabu, wcześniej oprawione i natarte przyprawami (sól, pieprz, zioła, ewentualnie przyprawa do steaków).
  4. W drugiej formie umieść ryż dziki Ben's Uncle, wysypując całą zawartość opakowania (ok
  5. Podgrzej 1¾ szklanki wody i rozpuść w niej 1/2 kostki bulionu kurczakowego
  6. Przykryj formę z ryżem folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około 1 godzinę i 15 minut.
  7. W międzyczasie podsmaż każdy kawałek schabu na patelni z obu stron, aby się zrumieniły, ale nie gotowały się do końca.
  8. Po tym czasie wyjmij ryż z piekarnika i zmieszaj z połową kremowej zupy grzybowej, pozostawiając drugą połowę zupy na później.
  9. Połóż podsmażone kawałki schabu na ryżu, posmaruj je pozostałą zupą grzybową i przykryj folią aluminiową.
  10. Włóż foremki z zapiekanką z powrotem do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez następne 30 minut.
  11. Po upieczeniu, pozostaw zapiekankę do ostygnięcia przez chwilę.
  12. Podawaj ciepłe, krojąc i podając na talerzach
Zapiekanka z wczorajszych kotletów schabowych

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z wczorajszych kotletów schabowych, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up