Zapiekanka z wczorajszych kotletów schabowych
Zapiekanka z wczorajszych kotletów schabowych to prosty i smaczny sposób na wykorzystanie pozostałych kawałków mięsa. Wystarczy pokroić kotlety na mniejsze kawałki, ułożyć je w formie żaroodpornej, dodać warzywa, ziemniaki, ser i przyprawy, a następnie zapiekać w piekarniku. To danie jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację, a dodatkowo pomaga uniknąć marnowania jedzenia.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Przygotuj dwie formy do zapiekania, natłuszczając je.
- W jednej z forem ułóż w równym rzędzie kawałki schabu, wcześniej oprawione i natarte przyprawami (sól, pieprz, zioła, ewentualnie przyprawa do steaków).
- W drugiej formie umieść ryż dziki Ben's Uncle, wysypując całą zawartość opakowania (ok
- Podgrzej 1¾ szklanki wody i rozpuść w niej 1/2 kostki bulionu kurczakowego
- Przykryj formę z ryżem folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około 1 godzinę i 15 minut.
- W międzyczasie podsmaż każdy kawałek schabu na patelni z obu stron, aby się zrumieniły, ale nie gotowały się do końca.
- Po tym czasie wyjmij ryż z piekarnika i zmieszaj z połową kremowej zupy grzybowej, pozostawiając drugą połowę zupy na później.
- Połóż podsmażone kawałki schabu na ryżu, posmaruj je pozostałą zupą grzybową i przykryj folią aluminiową.
- Włóż foremki z zapiekanką z powrotem do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez następne 30 minut.
- Po upieczeniu, pozostaw zapiekankę do ostygnięcia przez chwilę.
- Podawaj ciepłe, krojąc i podając na talerzach
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z wczorajszych kotletów schabowych, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również