Zapiekanka z tuńczykiem z puszki

Zapiekanka z tuńczykiem z puszki to prosty i szybki przepis na pyszne danie. Wystarczy połączyć tuńczyka z puszki z warzywami i sosem pomidorowym, ułożyć na kromkach chleba, posypać serem i zapiec w piekarniku aż się lekko zrumieni. Danie idealne na szybki obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej garnek na kuchence, ustawiając ogień na niewielki i dodaj w nim masło bez soli.
  2. Dodaj pokrojoną cebulę (średniej wielkości kostkę) i dusz cebulę przez około 8 minut, aż będzie miękka i przeźroczysta.
  3. Dodaj mąkę pszenną, mieszając, aż uzyskasz konsystencję przypominającą mokry piasek.
  4. Gotuj przez kolejne 7-8 minut na niskim ogniu.
  5. Stopniowo dodawaj mleko, mieszając ciągle, aż uzyskasz gładki sos beszamelowy.
  6. Na niskim ogniu dodaj połowę startego sera cheddara, mieszając, aż się rozpuści.
  7. Dodaj tuńczyka w oliwie, delikatnie go rozdrabniając.
  8. Dopraw tuńczyka świeżo zmielonym pieprzem i solą, aby skorygować smak.
  9. Dodaj ugotowane na pół twardo makaron jajeczny oraz mrożone groszki.
  10. Przełóż całą masę do formy żaroodpornej.
  11. W misce wymieszaj roztopione masło, panko, sól i pozostałą połowę startego sera cheddara.
  12. Posyp masą w formie przygotowanym mieszanką masła i panko.
  13. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 380 stopni Fahrenheita (około 193 stopni Celsjusza) i piecz przez 20-25 minut.
  14. Po upieczeniu, pozostaw zapiekankę do ostygnięcia przez około 10-15 minut przed podaniem.
Zapiekanka z tuńczykiem z puszki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z tuńczykiem z puszki, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up