Zapiekanka z szynką i pieczarkami
Zapiekanka z szynką i pieczarkami to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację. Warstwy pieczywa, szynki, pieczarek i sera tworzą aromatyczną i pożywną potrawę, która zawsze cieszy podniebienie. Po prostu przygotuj składniki, ułóż je na blasze do pieczenia i wsuń do piekarnika aż ser się roztopi i zapiekanka zyska złocisty kolor. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Odsączyć makaron i lekko przepłukać zimną wodą.
- Pokroić żółty ser na drobne oczka (250g) i pieczarki (ok
- Podsmażyć pieczarki na oleju, na końcu lekko posolić.
- Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą.
- Wymieszać w misce ugotowany makaron, większość sera, pokrojoną szynkę w kostkę (250g), podsmażone pieczarki i małą puszkę kukurydzy.
- Dolać sos z 200 ml śmietanki kremówki, passaty pomidorowej (ok
- Dorzucić łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
- Sprawdzić, czy danie jest dobrze doprawione.
- Przełożyć mieszankę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.
- Posypać wierzch pozostałym serem.
- Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem na około 30 minut.
- Po upieczeniu podać i cieszyć się smakiem zapiekanki.
- Opcjonalnie, jeśli podobał się przepis, zachęcić do zostawienia łapki w górę i subskrypcji kanału.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z szynką i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również