Zapiekanka z szynką i pieczarkami

Zapiekanka z szynką i pieczarkami to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację. Warstwy pieczywa, szynki, pieczarek i sera tworzą aromatyczną i pożywną potrawę, która zawsze cieszy podniebienie. Po prostu przygotuj składniki, ułóż je na blasze do pieczenia i wsuń do piekarnika aż ser się roztopi i zapiekanka zyska złocisty kolor. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  2. Odsączyć makaron i lekko przepłukać zimną wodą.
  3. Pokroić żółty ser na drobne oczka (250g) i pieczarki (ok
  4. Podsmażyć pieczarki na oleju, na końcu lekko posolić.
  5. Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą.
  6. Wymieszać w misce ugotowany makaron, większość sera, pokrojoną szynkę w kostkę (250g), podsmażone pieczarki i małą puszkę kukurydzy.
  7. Dolać sos z 200 ml śmietanki kremówki, passaty pomidorowej (ok
  8. Dorzucić łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
  9. Sprawdzić, czy danie jest dobrze doprawione.
  10. Przełożyć mieszankę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.
  11. Posypać wierzch pozostałym serem.
  12. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem na około 30 minut.
  13. Po upieczeniu podać i cieszyć się smakiem zapiekanki.
  14. Opcjonalnie, jeśli podobał się przepis, zachęcić do zostawienia łapki w górę i subskrypcji kanału.
Zapiekanka z szynką i pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z szynką i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up