Zapiekanka z rybą i makaronem
Zapiekanka z rybą i makaronem to pyszne danie, które połączenie soczystego fileta rybnego z makaronem, sosem beszamelowym i warzywami. Całość jest aromatycznie przyprawiona i zapieczona w piekarniku do uzyskania chrupiącej i złocistej skórki. To szybki i prosty sposób na smaczną i pożywną kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: filety z ryby, cebulę, marchew, paprykę, ser żółty, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, musztardę, koperek, pieprz cytrynowy, olej, pieprz i sól.
- Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchew na tarce o dużych oczkach, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, aż się zeszkli
- W miseczce przygotuj sos, mieszając 5 łyżek kwaśnej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy, sól, pieprz i połowę posiekanego koperku.
- Filety rybne krojone na mniejsze porcje posyp solą, pieprzem cytrynowym i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
- Dodaj podsmażoną marchew z cebulą do przyprawionych filetów i ponownie wymieszaj.
- Układaj filety w naczyniu do zapiekania, polej przygotowanym sosem i rozprowadź go po wierzchu.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30-40 minut (grzałka góra-dół).
- Ścieraj ser żółty na tarce o dużych oczkach
- Posyp całość posiekanym koperkiem przed podaniem
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z rybą i makaronem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również