Zapiekanka z rybą i makaronem

Zapiekanka z rybą i makaronem to pyszne danie, które połączenie soczystego fileta rybnego z makaronem, sosem beszamelowym i warzywami. Całość jest aromatycznie przyprawiona i zapieczona w piekarniku do uzyskania chrupiącej i złocistej skórki. To szybki i prosty sposób na smaczną i pożywną kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: filety z ryby, cebulę, marchew, paprykę, ser żółty, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, musztardę, koperek, pieprz cytrynowy, olej, pieprz i sól.
  2. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchew na tarce o dużych oczkach, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, aż się zeszkli
  4. W miseczce przygotuj sos, mieszając 5 łyżek kwaśnej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy, sól, pieprz i połowę posiekanego koperku.
  5. Filety rybne krojone na mniejsze porcje posyp solą, pieprzem cytrynowym i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
  6. Dodaj podsmażoną marchew z cebulą do przyprawionych filetów i ponownie wymieszaj.
  7. Układaj filety w naczyniu do zapiekania, polej przygotowanym sosem i rozprowadź go po wierzchu.
  8. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30-40 minut (grzałka góra-dół).
  9. Ścieraj ser żółty na tarce o dużych oczkach
  10. Posyp całość posiekanym koperkiem przed podaniem
Zapiekanka z rybą i makaronem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z rybą i makaronem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up