Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora

Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora to smaczne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Połączenie soczystego mięsa mielonego z delikatnym kalafiorem w aromatycznym sosie pomidorowym, przykryte warstwą sera i zapieczone w piekarniku, zachwyci wszystkich miłośników domowych potraw. Prosty w przygotowaniu, a zarazem pełen smaku - ten przepis z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotować sos do maczania kalafiora przez wymieszanie jogurtu naturalnego, ketchupu, przypraw (papryka słodka mielona, kurkuma, ziołowy pieprz, sól) w misce.
  2. Pokroić kalafiora na większe różyczki, a następnie na połówki
  3. W misce wymieszać mielone mięso (60 dag), czarny pieprz, sól, czosnek, majeranek, mielona czerwona papryka i jajko.
  4. Obtoczyć kawałki kalafiora w przygotowanym sosie, a następnie układać je warstwami w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
  5. Na warstwę kalafiora nakładać warstwy mięsa mielonego z przyprawami
  6. Wstawić zapiekankę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez około 40-45 minut, aż się przyrumieni.
  7. Posypać zapiekankę startym żółtym serem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 10 minut, by ser się roztopił i zaczął przyrumieniać.
  8. Po wyjęciu posypać zapiekankę posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up