Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora
Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora to smaczne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Połączenie soczystego mięsa mielonego z delikatnym kalafiorem w aromatycznym sosie pomidorowym, przykryte warstwą sera i zapieczone w piekarniku, zachwyci wszystkich miłośników domowych potraw. Prosty w przygotowaniu, a zarazem pełen smaku - ten przepis z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotować sos do maczania kalafiora przez wymieszanie jogurtu naturalnego, ketchupu, przypraw (papryka słodka mielona, kurkuma, ziołowy pieprz, sól) w misce.
- Pokroić kalafiora na większe różyczki, a następnie na połówki
- W misce wymieszać mielone mięso (60 dag), czarny pieprz, sól, czosnek, majeranek, mielona czerwona papryka i jajko.
- Obtoczyć kawałki kalafiora w przygotowanym sosie, a następnie układać je warstwami w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
- Na warstwę kalafiora nakładać warstwy mięsa mielonego z przyprawami
- Wstawić zapiekankę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez około 40-45 minut, aż się przyrumieni.
- Posypać zapiekankę startym żółtym serem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 10 minut, by ser się roztopił i zaczął przyrumieniać.
- Po wyjęciu posypać zapiekankę posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również