Zapiekanka z makaronem i pieczarkami
Zapiekanka z makaronem i pieczarkami to proste i smaczne danie, które można szybko przygotować na obiad lub kolację. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do nich ugotowany makaron, posypać startym serem i zapiekać w piekarniku. Danie to zawsze cieszy się dużą popularnością i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni domowej.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
- Podsmażyć cebulkę na maśle, a następnie dodać pokrojone pieczarki.
- Smażyć aż do odparowania wody, doprawiając solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.
- W miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem i ok
- W większym naczyniu wymieszać ugotowany makaron z pieczarkami, pokrojonymi pomidorami i przygotowaną wcześniej mieszaniną śmietanową.
- Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego.
- Posypać pozostałym serem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół bez termoobiegu).
- Piec przez około 15-20 minut, aż ser się zarumieni.
- Gotową zapiekankę można podawać i cieszyć się jej smakiem! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z makaronem i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również