Zapiekanka z makaronem i pieczarkami

Zapiekanka z makaronem i pieczarkami to proste i smaczne danie, które można szybko przygotować na obiad lub kolację. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do nich ugotowany makaron, posypać startym serem i zapiekać w piekarniku. Danie to zawsze cieszy się dużą popularnością i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni domowej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
  2. Podsmażyć cebulkę na maśle, a następnie dodać pokrojone pieczarki.
  3. Smażyć aż do odparowania wody, doprawiając solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.
  4. W miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem i ok
  5. W większym naczyniu wymieszać ugotowany makaron z pieczarkami, pokrojonymi pomidorami i przygotowaną wcześniej mieszaniną śmietanową.
  6. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego.
  7. Posypać pozostałym serem.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół bez termoobiegu).
  9. Piec przez około 15-20 minut, aż ser się zarumieni.
  10. Gotową zapiekankę można podawać i cieszyć się jej smakiem! Smacznego!
Zapiekanka z makaronem i pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z makaronem i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up