Zapiekanka z łososiem i ziemniakami

Zapiekanka z łososiem i ziemniakami to aromatyczne danie, które zaskakuje połączeniem bogatego smaku łososia z delikatnością ziemniaków. Danie to idealnie nadaje się na obiad lub kolację, a dodatek przypraw sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie elegancki, idealny wybór na specjalne okazje lub dla miłośników rybnych potraw.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1/2 cm.
  2. Łososia kroimy w grubą kostkę i oprószamy solą oraz czarnym pieprzem.
  3. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, a opłukany i osuszony koperek drobno siekamy.
  4. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu krótko podsmażamy pokrojoną cebulę, mieszając od czasu do czasu, a następnie zdejmujemy z ognia.
  5. Połowę pokrojonych ziemniaków układamy na dnie posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
  6. Na warstwie ziemniaków równomiernie układamy podsmażoną cebulę.
  7. Na warstwie cebuli umieszczamy pokrojonego łososia, a następnie posypujemy go posiekanym koperkiem.
  8. Na warstwie koperku układamy pozostałe plastry ziemniaków.
  9. W misce mieszamy jajka, mleko, śmietankę, sól i czarny pieprz, aby przygotować sos.
  10. Delikatnie polewamy wierzch zapiekanki przygotowanym sosem.
  11. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.
  12. 15 minut przed końcem pieczenia, posypujemy zapiekankę startym żółtym serem.
  13. Po upieczeniu zapiekanki możemy podawać i cieszyć się pysznym daniem!
Zapiekanka z łososiem i ziemniakami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z łososiem i ziemniakami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up