Zapiekanka z łososiem i szpinakiem

Zapiekanka z łososiem i szpinakiem to aromatyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Wystarczy pokroić świeży łosoś i podsmażyć go z czosnkiem, a następnie dodać podsmażony szpinak. Całość polewamy sosem śmietanowym, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się roztopi. Danie to doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację, zachwycając wszystkich smakoszy rybnych potraw.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój bakłażana na grube kawałki i podsmaż na mocno nagrzanym oleju.
  2. Dodaj pieprz, odrobinę soli oraz podsmaż czosnek i cebulę na tej samej patelni.
  3. Dopraw delikatnie kawałek łososia i podsmaż go na patelni.
  4. Wykorzystaj oliwę lub olej z bazylii do wymieszania z sokiem z bazylii, a następnie natrzyj marynatą rybę.
  5. W sosie, z suszonych ogórków i kaparów, dodaj pastę pomidorową i gotuj, aż sos zredukuje swoją objętość.
  6. Gotuj śmietanę 30% a następnie dodaj kapary.
  7. Ugotuj makaron i dodaj do sosu.
  8. Odstaw sos z rybą do ostygnięcia.
  9. Serwuj makaron z sosem, dodaj bakłażana, rybę oraz dodatkowe listki bazylii na wierzchu.
  10. Dopraw danie solą na koniec i podawaj.
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z łososiem i szpinakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up