Zapiekanka z bułki z szynką i serem

Zapiekanka z bułki z szynką i serem to pyszna i szybka przekąska, która zadowoli nawet największych smakoszy. Bułka krojona na pół, posmarowana sosem pomidorowym, posypana startym serem i pokrojoną w plasterki szynką, a następnie zapieczona w piekarniku - prosta i smakowita propozycja na obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podsmaż cebulkę na złoty kolor, dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż je.
  2. Dodaj odrobinę soli, odstaw i przestudź.
  3. W dużej misce roztrzep 5 jajek, dodaj 100 ml śmietany kremówki, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, sól, pieprz i wymieszaj.
  4. Dodaj 30-35 dag drobno startego sera żółtego, 20 dag pokrojonej wędzonej szyneczki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, przestudzone podsmażone pieczarki z cebulą, 3 ząbki czosnku i posiekaną natkę zielonej pietruszki
  5. Przygotuj bułki, odetnij wierzch i wydrąż środek, tworząc łódeczki.
  6. Wyłóż bułki na blaszkę do pieczenia i nadziewaj farszem.
  7. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem i piecz około 30 minut
  8. Po upieczeniu wyjmij zapiekanki z piekarnika i podawaj.
Zapiekanka z bułki z szynką i serem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z bułki z szynką i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up