Zapiekanka z bułki z szynką i serem
Zapiekanka z bułki z szynką i serem to pyszna i szybka przekąska, która zadowoli nawet największych smakoszy. Bułka krojona na pół, posmarowana sosem pomidorowym, posypana startym serem i pokrojoną w plasterki szynką, a następnie zapieczona w piekarniku - prosta i smakowita propozycja na obiad lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Podsmaż cebulkę na złoty kolor, dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż je.
- Dodaj odrobinę soli, odstaw i przestudź.
- W dużej misce roztrzep 5 jajek, dodaj 100 ml śmietany kremówki, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, sól, pieprz i wymieszaj.
- Dodaj 30-35 dag drobno startego sera żółtego, 20 dag pokrojonej wędzonej szyneczki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, przestudzone podsmażone pieczarki z cebulą, 3 ząbki czosnku i posiekaną natkę zielonej pietruszki
- Przygotuj bułki, odetnij wierzch i wydrąż środek, tworząc łódeczki.
- Wyłóż bułki na blaszkę do pieczenia i nadziewaj farszem.
- Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem i piecz około 30 minut
- Po upieczeniu wyjmij zapiekanki z piekarnika i podawaj.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z bułki z szynką i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również