Zapiekanka makaronowa z warzywami - letnia wegetariańska uczta
Zapiekanka makaronowa z warzywami to pyszne danie idealne na letni obiad. Kolorowe warzywa, aromatyczne zioła i chrupkie serowe skórki sprawiają, że ta wegetariańska uczta zachwyci nie tylko wegetarian. Prosta w przygotowaniu i pełna smaku zapiekanka to doskonały pomysł na zdrowy i sycący posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- Zagotować wodę i ugotować makaron przez 2 minuty krócej, niż zaleca producent
- Rozgrzać garnek, dodać masło i rozpuścić
- Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje
- Dodać startą mozzarellę do sosu, wymieszać aż się rozpuści.
- Podzielić brokuł na różyczki, ugotować przez 2 minuty w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić.
- W dużej misce połączyć ugotowany makaron, brokuł i sos, dokładnie wymieszać.
- Przełożyć mieszankę do naczynia żaroodpornego, posypać serem i bułką tartą wymieszaną.
- Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30-40 minut.
- Monitorować zapiekankę aż bułka się zrumieni, a ser się roztopi.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-6 minut, aby zapiekanka się uspokoiła.
- Podawać i cieszyć się pyszną, wegetariańską zapiekanką makaronową z warzywami.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka makaronowa z warzywami - letnia wegetariańska uczta, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również