Zapiekanka gołąbkowa z mięsem mielonym: przepis na pyszne danie domowe

Zapiekanka gołąbkowa z mięsem mielonym to pyszne danie domowe, które składa się z faszerowanych liści kapusty ze smażonym mięsem mielonym, ryżem i sosem pomidorowym. Całość zapiekana jest w piekarniku, aż kapusta stanie się miękka i aromatyczna. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mięso mielone z ugotowanym ryżem, jajkiem, posiekaną cebulą i ziołami.
  2. Dodaj do masy mięsnej starty ser.
  3. Następnie przygotuj sos pomidorowy: podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną paprykę, a następnie dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz i inne przyprawy według uznania.
  4. W rondlu ugotuj liście kapusty do miękkości, a następnie odcedź i ostudź.
  5. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu mięsnego, zawijaj go w liść formując gołąbki.
  6. W naczyniu żaroodpornym ułóż gołąbki, a następnie polej je sosem pomidorowym.
  7. Zapiecz gołąbki w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut, aż mięso będzie dobrze wysmażone.
Zapiekanka gołąbkowa z mięsem mielonym: przepis na pyszne danie domowe

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka gołąbkowa z mięsem mielonym: przepis na pyszne danie domowe, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up