Zapiekana tortilla z mięsem mielonym
Zapiekana tortilla z mięsem mielonym to pyszne danie, które przypomina nachos, ale w formie zapiekanki. Mięso mielone doprawione aromatycznymi przyprawami, pomidory, przyprawy oraz ser topiony, wszystko to układane na warstwę chrupiących tortilli. Danie jest proste w przygotowaniu i idealne na kolację lub imprezę ze znajomymi.
Składniki
Przygotowanie
- Na patelni podsmażyć 400 g pokrojonych pieczarek na oleju do całkowitego odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z patelni.
- Podsmażyć na tej samej patelni jedną średniej wielkości cebulkę, dodać 400 g mięsa mielonego (np
- Dodać do mięsa mielonego pół czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę, wcześniej podsmażone pieczarki, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i puszkę krojonych pomidorów, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 15 minut.
- Posypać całość posiekaną natką pietruszki.
- Odczekać aż farsz przestygnie, następnie na każdą z 6 placków tortilli rozłożyć porcję farszu, posypać startą mozzarellą i zwinąć.
- Układać zwiniete tortille na blaszce wysmarowanej olejem, posypać pozostałym serem.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Piec tortille przez około 20 minut: pierwsze 10 minut pod przykryciem, następne 10 minut bez przykrycia, aby ser się ładnie przypiekł.
- Gotowe! Podawać i cieszyć się smakiem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekana tortilla z mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również