Zapiekana tortilla z mięsem mielonym

Zapiekana tortilla z mięsem mielonym to pyszne danie, które przypomina nachos, ale w formie zapiekanki. Mięso mielone doprawione aromatycznymi przyprawami, pomidory, przyprawy oraz ser topiony, wszystko to układane na warstwę chrupiących tortilli. Danie jest proste w przygotowaniu i idealne na kolację lub imprezę ze znajomymi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyć 400 g pokrojonych pieczarek na oleju do całkowitego odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z patelni.
  2. Podsmażyć na tej samej patelni jedną średniej wielkości cebulkę, dodać 400 g mięsa mielonego (np
  3. Dodać do mięsa mielonego pół czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę, wcześniej podsmażone pieczarki, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i puszkę krojonych pomidorów, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 15 minut.
  4. Posypać całość posiekaną natką pietruszki.
  5. Odczekać aż farsz przestygnie, następnie na każdą z 6 placków tortilli rozłożyć porcję farszu, posypać startą mozzarellą i zwinąć.
  6. Układać zwiniete tortille na blaszce wysmarowanej olejem, posypać pozostałym serem.
  7. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  8. Piec tortille przez około 20 minut: pierwsze 10 minut pod przykryciem, następne 10 minut bez przykrycia, aby ser się ładnie przypiekł.
  9. Gotowe! Podawać i cieszyć się smakiem.
Zapiekana tortilla z mięsem mielonym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekana tortilla z mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up