Polędwica wołowa po francusku z sosem borowikowym

Polędwica wołowa po francusku z sosem borowikowym to wykwintne danie, które zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Soczysta polędwica wołowa podana w delikatnym sosie borowikowym to kompozycja smaków, która idealnie się uzupełnia. To pyszna propozycja dla miłośników eleganckich i aromatycznych dań mięsnych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C/392°F.
  2. Przygotuj polędwicę wieprzową: oczyść mięso z nadmiaru tłuszczu i błon, posól i popieprz z obu stron.
  3. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj czosnek i rozmaryn
  4. Przełóż mięso na blaszkę wyłożoną pergaminem.
  5. W miseczce wymieszaj sos sojowy, miód i czosnek w proszku
  6. Umieść mięso w piekarniku i piecz przez 20 minut.
  7. W międzyczasie przygotuj warzywa: zagotuj wodę z solą, wrzuć do niej mrożoną zieloną fasolkę i groszek na chwilę
  8. Przygotuj sałatkę: pokrój ogórki, paprykę, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę i ser fetę
  9. Podawaj wykwintną polędwicę wieprzową z warzywami oraz sałatką.
  10. Na koniec posyp potrawę orzeszkami piniowymi i skrop balsamicznym octem.
  11. Gotowe danie podawaj gorące i ciesz się smakiem!
  12. Przygotowanie zajmie około 45 minut
Polędwica wołowa po francusku z sosem borowikowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Polędwica wołowa po francusku z sosem borowikowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up