Wiśnie w syropie do ciasta

Przepis na wiśnie w syropie do ciasta to prosty sposób na przygotowanie pysznego dodatku do ciast i deserów. Świeże wiśnie gotowane są w aromatycznym syropie z wody, cukru i przypraw, co nadaje im słodki i intensywny smak. Gotowe wiśnie w syropie doskonale nadają się jako nadzienie do ciast, dodatek do lodów czy deserów na bazie ciasta. Doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i dodanie im intensywnego smaku i słodyczy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umieść słoik(i) wypełnione wiśniami w zlewce i przelej je wrzątkiem.
  2. Odstaw słoje na 2 godziny.
  3. Odcedź wiśnie, zachowując syrop.
  4. Gotuj w garnku wodę i cukier do momentu rozpuszczenia cukru.
  5. Dodaj wiśnie i gotuj przez około 5 minut.
  6. Ostudź wiśnie w syropie.
  7. Przełóż wiśnie wraz z syropem do przygotowanych słoików.
  8. Zakręć słoiki szczelnie i pasteryzuj przez około 15-20 minut.
Wiśnie w syropie do ciasta

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Wiśnie w syropie do ciasta, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up