Wino z białych winogron - przepis

Aby przygotować wino z białych winogron, należy rozgnieść winogrona, dodać cukier i drożdże, a następnie pozostawić mieszaninę do fermentacji przez kilka tygodni. Po tym czasie wino należy przecedzić i butelkować. Gotowe wino będzie idealne do degustacji po kilku miesiącach leżakowania. Prostota przygotowania oraz naturalny smak sprawiają, że ten przepis zawsze cieszy się dużą popularnością wśród miłośników win domowych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zebranie niezbędnych składników: białe winogrona, drożdże winne, woda, ewentualnie cukier (opcjonalnie).
  2. Umycie winogron i zdjęcie szypułek.
  3. Wyciśnięcie soku z winogron można użyć prasy do winogron lub ręcznie zgnieść owoce.
  4. Przecedzenie soku, aby oddzielić pestki i skórki.
  5. Dodanie drożdży winnych do soku (według zaleceń opakowania).
  6. Umieszczenie soku z drożdżami w naczyniu do fermentacji.
  7. Pozostawienie do fermentacji przez określony czas (według zaleceń dotyczących produkcji wina).
  8. Monitorowanie procesu fermentacji ważne jest zachowanie warunków higienicznych.
  9. Po zakończeniu fermentacji, można przelać wino do kolejnego naczynia, aby oddzielić osad.
  10. Jeśli wino jest zbyt kwaśne, można dodać odrobinę cukru, aby je dosłodzić (opcjonalnie).
  11. Butelkowanie wina i pozostawienie do dojrzewania przez określony czas przed konsumpcją.
Wino z białych winogron - przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Wino z białych winogron - przepis, możesz odwiedzić kategorię Napoje.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up