Ciasto czekoladowe z bananami: pyszne i wilgotne!

Ciasto czekoladowe z dodatkiem bananów to idealna propozycja dla miłośników słodkości. Połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatną słodyczą bananów sprawia, że ciasto jest nie tylko wyjątkowo aromatyczne, ale także wilgotne i puszyste. Doskonałe na deser lub podwieczorek dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz dojrzałe banany i zgnieć widelcem lub zmiksuj.
  2. Jeśli używasz daktyli, również je dodaj do masy bananowej i dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnej misce dodaj 2 jajka do masy bananowej i ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj 2 łyżeczki gorzkiego kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 1/4 łyżeczki soli
  5. Rozpuść pół tabliczki gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, lekko przestudź i dodaj do masy.
  6. Jeśli chcesz, dodaj wiórki kokosowe lub orzechy do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  7. Przelej masę do przygotowanej foremki (silikonowej lub zwykłej, wyłożonej papierem do pieczenia).
  8. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut bez termoobiegu.
  9. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia w foremce.
  10. Na koniec, udekoruj ciasto według własnego pomysłu.
  11. Podawaj wilgotne ciasto czekoladowe z bananami udekorowane według uznania
Ciasto czekoladowe z bananami: pyszne i wilgotne!

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto czekoladowe z bananami: pyszne i wilgotne!, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up