Pyszne uszka z mięsem idealne na barszcz

To tradycyjne polskie danie składa się z delikatnego farszu mięsnego zawiniętego w cienkie placuszki ciasta. Uszka doskonale komponują się z gorącym barszczem, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. Przygotowanie tego dania wymaga pracy i precyzji, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wysiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotowanie mięsa:
  2. W garnku umieścić wołowinę i mięso z indyka.
  3. Dodać sól i przyprawy: kminek, paprykę, majeranek, tymianek, rozmaryn, lubczyk.
  4. Dodatkowo można dodać warzywa: por, marchew, pietruszkę, seler.
  5. Woda powinna pokrywać mięso, dodając w razie potrzeby.
  6. Po ugotowaniu mięso odcedzić, wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.
  7. Mielenie mięsa:
  8. Oddzielić mięso od kości.
  9. Użyć maszynki do mielenia mięsa na sitku średnim.
  10. Opcjonalnie dodać masło do mięsa podczas mielenia.
  11. Doprawić mięso przyprawami i wymieszać dokładnie.
  12. Przygotowanie ciasta:
  13. W misie malaksera umieścić mąkę.
  14. Włączyć malakser, dodając sól i masło, a następnie wlewając gorącą wodę.
  15. Ciasto zagnieść i pozostawić do odpoczęcia przez około 10 minut.
  16. Lepienie pierogów:
  17. Rozwałkować ciasto na cienkie placki.
  18. Nałożyć farsz mięsny i formować pierogi, szczelnie je zamykając.
  19. Można użyć kulki farszu, aby ułatwić składanie pierogów.
  20. Gotowanie pierogów:
  21. Wrzącą, osoloną wodą ugotować pierogi przez około 3-4 minuty.
  22. Wyjąć gotowe pierogi, aby nie rozgotowały się.
  23. Smacznego!
Pyszne uszka z mięsem idealne na barszcz

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pyszne uszka z mięsem idealne na barszcz, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up