Udka z kurczaka w sosie curry

Udka z kurczaka w sosie curry to aromatyczne danie, które zachwyca wyrazistym smakiem. Soczyste udka z kurczaka duszone w pikantnym sosie z dodatkiem przypraw curry, kokosa i warzyw tworzą pyszną kombinację. Danie to idealnie pasuje do ryżu lub na chrupiącym pieczywie. Smakowity i sycący posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom kuchni azjatyckiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu zagotuj mleczko kokosowe.
  2. Dodaj zwykłe mleko i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie miał odpowiednią konsystencję.
  4. Przygotuj udka z kurczaka, które wcześniej można podsmażyć na patelni.
  5. Dodaj udka do gotującego się sosu.
  6. Dodaj przyprawy curry lub inne ulubione przyprawy do sosu, doprawiając go do smaku.
  7. Gotuj całość na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
  8. Podawaj udka z kurczaka w sosie curry, najlepiej z ryżem lub naanem.
Udka z kurczaka w sosie curry

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Udka z kurczaka w sosie curry, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up