Udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej
Udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej to smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa. Soczyste udka skropione przyprawami piecze się na warstwie kwaszonej kapusty, co nadaje im wyjątkowego smaku. To połączenie mięsa z delikatną kwasnością kapusty sprawia, że danie to jest idealne na obiad czy kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotować pałki z kurczaka: umyć i osuszyć 1 kg pałek z kurczaka
- Podsmażyć cebulę: na patelni podsmażyć 1 średnią cebulę pokrojoną w pióra
- Dodać pieczarki: do podsmażonej cebuli dodać 200 g pokrojonych pieczarek i smażyć aż woda odparuje.
- Dodać resztę składników: do pieczarek i cebuli dodać odrobinę soli, pół szklanki wody lub bulionu, oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Dodać kapustę kiszoną: dodać 0,5 kg kapusty kiszonej do sosu z pieczarek i wymieszać
- Przełożyć kapustę i pałki kurczaka: do naczynia żaroodpornego przełożyć kapustę kiszoną, a następnie ułożyć na niej pałki z kurczaka
- Pieczenie: piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni
- Gotowe udka pieczone na kapuście kiszonej są gotowe do podania
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również