Zrazy wołowe z sosem własnym
Zrazy wołowe z sosem własnym to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie wpisuje się w klimat domowego obiadu. Miękkie, duszone kawałki wołowiny w aromatycznym sosie własnym z dodatkiem warzyw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten przepis sprawdzi się doskonale zarówno na niedzielny obiad, jak i na specjalną okazję. Smażone zrazy z sosem to danie, które z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów mięsnych.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić wołowinę na cienkie plastry o grubości około 1 cm.
- Rozbić każdy plaster wołowiny przy pomocy tłuczka spożywczego, posypując solą i pieprzem.
- Obsmażyć każdy kawałek wołowiny na patelni z rozgrzanym smalcem (lub olejem) obtaczając wcześniej w mące.
- Usmażyć posiekaną cebulę na patelni, dodać pokrojony czosnek i przesmażyć.
- Przenieść cebulę z czosnkiem do większego garnka z wcześniej obsmażoną wołowiną.
- Zalać mięso odrobiną gorącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 1,5-2 godziny)
- Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ewentualnie sól do smaku.
- Doprawić całość świeżym rozmarynem i czarnym pieprzem
- Sos powinien być gotowy do podania
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zrazy wołowe z sosem własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również