Zrazy wołowe z sosem własnym

Zrazy wołowe z sosem własnym to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie wpisuje się w klimat domowego obiadu. Miękkie, duszone kawałki wołowiny w aromatycznym sosie własnym z dodatkiem warzyw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten przepis sprawdzi się doskonale zarówno na niedzielny obiad, jak i na specjalną okazję. Smażone zrazy z sosem to danie, które z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów mięsnych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić wołowinę na cienkie plastry o grubości około 1 cm.
  2. Rozbić każdy plaster wołowiny przy pomocy tłuczka spożywczego, posypując solą i pieprzem.
  3. Obsmażyć każdy kawałek wołowiny na patelni z rozgrzanym smalcem (lub olejem) obtaczając wcześniej w mące.
  4. Usmażyć posiekaną cebulę na patelni, dodać pokrojony czosnek i przesmażyć.
  5. Przenieść cebulę z czosnkiem do większego garnka z wcześniej obsmażoną wołowiną.
  6. Zalać mięso odrobiną gorącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 1,5-2 godziny)
  7. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ewentualnie sól do smaku.
  8. Doprawić całość świeżym rozmarynem i czarnym pieprzem
  9. Sos powinien być gotowy do podania
Zrazy wołowe z sosem własnym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zrazy wołowe z sosem własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up