Tort z nutellą i mascarpone

Tort z nutellą i mascarpone to pyszna i łatwa do przygotowania deserowa propozycja dla wszystkich miłośników czekolady. Połączenie kremowego mascarpone z gęstą nutellą tworzy idealną kompozycję smakową, którą można udekorować ulubionymi dodatkami, takimi jak orzechy, owoce czy polewa czekoladowa. To doskonały wybór na urodziny, imieniny czy inne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć naszych gości czymś wyjątkowym i pysznym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj spód tortownicy.
  2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając składniki.
  4. Wlej ciasto do tortownicy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
  5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  6. Przygotowanie nadzienia:
  7. W misce wymieszaj mascarpone z nutellą.
  8. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno i delikatnie połącz z masą mascarpone i nutellą.
  9. Rozetuj masę na wystudzonym cieście.
  10. Dekoracja:
  11. Opcjonalnie udekoruj wierzch tortu startą czekoladą, orzechami lub owocami.
  12. Wstaw tort do lodówki na minimum 2 godziny, aby masa się stępiła.
  13. Gotowy tort podawaj schłodzony.
Tort z nutellą i mascarpone

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tort z nutellą i mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up