Tort orzechowy z masą kawową z mascarpone

Tort orzechowy z masą kawową z mascarpone to pyszny i elegancki deser, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Delikatny biszkopt orzechowy przełamany jest kremową masą kawową z dodatkiem mascarpone, tworząc harmonijną kompozycję. Całość można udekorować orzechami, czekoladą lub bitą śmietaną, nadając tortowi dodatkowego uroku. Doskonały wybór na specjalne okazje i spotkania rodzinne.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli i stopniowo dodajemy 6 łyżek cukru, aż masa będzie sztywna.
  2. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy całość.
  3. Dodajemy dwie łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich, stopniowo mieszając składniki.
  4. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza na około 40 minut, aż biszkopt będzie suchy wewnątrz.
  6. Po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odwracamy go na blachę, z około 20 cm wysokości, aż ostygnie.
  7. Biszkopt orzechowy jest gotowy do dalszej obróbki i przełożenia kremem kawowym z mascarpone.
Tort orzechowy z masą kawową z mascarpone

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tort orzechowy z masą kawową z mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up