Tort orzechowy z masą kawową z mascarpone
Tort orzechowy z masą kawową z mascarpone to pyszny i elegancki deser, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Delikatny biszkopt orzechowy przełamany jest kremową masą kawową z dodatkiem mascarpone, tworząc harmonijną kompozycję. Całość można udekorować orzechami, czekoladą lub bitą śmietaną, nadając tortowi dodatkowego uroku. Doskonały wybór na specjalne okazje i spotkania rodzinne.
Składniki
Przygotowanie
- W misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli i stopniowo dodajemy 6 łyżek cukru, aż masa będzie sztywna.
- Następnie dodajemy żółtka i miksujemy całość.
- Dodajemy dwie łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich, stopniowo mieszając składniki.
- Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza na około 40 minut, aż biszkopt będzie suchy wewnątrz.
- Po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odwracamy go na blachę, z około 20 cm wysokości, aż ostygnie.
- Biszkopt orzechowy jest gotowy do dalszej obróbki i przełożenia kremem kawowym z mascarpone.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tort orzechowy z masą kawową z mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również