Tort makowy z kremem kawowym
Tort makowy z kremem kawowym to pyszne i eleganckie ciasto, które zachwyci wszystkich miłośników makowców. Delikatne biszkopty makowe przełożone kremem na bazie kawy tworzą harmonijną kompozycję smakową. Idealne na specjalne okazje i przyjęcia, ten tort z pewnością zaskoczy wszystkich gości swoim wyjątkowym smakiem.
Składniki
Przygotowanie
- W dużej misce zmiksować 200 g miękkiego masła z 100 g brązowego cukru.
- Dodać 100 g miodu i dobrze wymieszać.
- Stopniowo dodawać 4 jajka, mieszając ciągle.
- Stopniowo dodawać 200 g przesianej mąki, mieszając razem z suchym, zmielonym makiem oraz 15 g proszku do pieczenia, aż do wyczerpania składników.
- Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Ostudzić i przekroić na dwa krążki.
- Przygotować kawowy krem: rozpuścić 20 g kawy rozpuszczalnej w gorącej śmietance, ostudzić i schłodzić.
- W drugiej misce zmiksować 750 g zimnego mascarpone z 300 g śmietanki, następnie dodać 100 g cukru pudru i delikatnie wymieszać.
- Dodać ostudzoną kawę do masy i miksować aż uzyskamy krem o odpowiedniej konsystencji.
- Schłodzić krem w lodówce.
- Składać tort: na talerzu ułożyć dolny krążek ciasta, nasączyć kawą, nałożyć warstwę kremu, powtórzyć z kolejnym krążkiem i resztą kremu.
- Posypać 80 g prażonych płatków migdałowych i schłodzić tort w lodówce przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tort makowy z kremem kawowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również