Tiramisu z mascarpone i śmietaną
Tiramisu z mascarpone i śmietaną to klasyczne włoskie deser, który zachwyca łagodnym smakiem sera mascarpone, delikatnością i słodyczą kremowej śmietany oraz intensywnością kawy. To szybki i prosty w przygotowaniu deser, który zadowoli każde podniebienie i sprawdzi się idealnie jako zakończenie obiadu lub niespodziewana słodka przekąska.
Składniki
Przygotowanie
- Upewnij się, że serek mascarpone i śmietana są odpowiednio schłodzone przez minimum 12 godzin.
- Rozpocznij od przygotowania kremu, zestawiając serek mascarpone i śmietanę w proporcjach, gdzie ilość śmietany odpowiada ilości serka.
- Jeśli dodajesz cukier, zaleca się użycie cukru pudru.
- Dodatkowo, rozważ użycie Śmietan Fix lub żelatyny do utrwalenia kremu.
- Jeśli używasz Śmietan Fix, wymieszaj go z cukrem pudrem
- Po namoczeniu żelatyny, rozpuść ją delikatnie na palniku.
- Połącz mascarpone i śmietanę, ubijając na małych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość, aż uzyskasz gęstą konsystencję.
- Dodaj cukier i ewentualne dodatki do utrwalenia kremu, takie jak Śmietan Fix lub rozpuszczoną żelatynę.
- W przypadku utrwalania kremu żelatyną, łącz ją z kremem, delikatnie mieszając, a następnie przenieś krem do lodówki.
- Krem jest gotowy do wykorzystania w przygotowaniu deseru, takiego jak biszkopt z kremem i owocami
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tiramisu z mascarpone i śmietaną, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również