Tarta z kurczakiem i warzywami
Tarta z kurczakiem i warzywami to pyszne danie, którego przygotowanie nie jest skomplikowane. Soczyste kawałki kurczaka, mieszanka kolorowych warzyw i aromatyczne zioła tworzą idealne połączenie smaków. Idealna jako danie obiadowe lub kolacyjne dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Przygotuj formę do pieczenia tarty, wyłóż ją papierem do pieczenia lub natnij ciasto tartowe.
- Wsyp kule ceramiczne na ciasto tartowe i włóż do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny.
- Dodaj mrożoną mieszankę warzyw i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W misce roztrzep jajka, dodaj sól, czarny pieprz, słodki pieprz mielony, starty ser i śmietanę 18%.
- Połącz warzywa z masą jajeczną i wlej na upieczone ciasto tartowe.
- Pokrój pomidory koktajlowe na pół i ułóż na wierzchu tarty.
- Posyp koperkiem.
- Włóż tartę z kurczakiem i warzywami do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 25 minut, aż masa jajeczna stężeje i wierzch lekko się zrumieni.
- Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
- Podawaj ciepłą lub na zimno.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tarta z kurczakiem i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również