Tarta z ciasta francuskiego z cukinią
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią to prosty i szybki przepis na lekką i pyszną przekąskę. Ciasto francuskie stanowi chrupiącą bazę, a cukinia dodaje świeżości i lekkości. Dzięki dodatkowi sera, śmietany i ziół tarta nabiera intensywnego smaku. Ten przepis jest doskonały zarówno na przyjęcia, jak i na rodzinne obiady.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Odstaw ciasto francuskie z zamrażarki na rozmrożenie.
- Pokrój cukinię w plastry, cebulę w kostkę i speck lub boczek również pokrój na drobne kawałki.
- W misce wymieszaj jajka, śmietanę, starty ser parmezan, sól i pieprz.
- Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i rozłóż ciasto francuskie na dnie i brzegach formy, dociskając lekko.
- Na cieście ułóż warstwę cukinii, cebuli i specku.
- Wlej równomiernie masę jajeczną na wierzch warzyw.
- Wstaw foremkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż tarta będzie zrumieniona i jajka będą ścięte.
- Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
- Pokrój tartę na kawałki i podawaj
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również