Tarta z borówkami i białą czekoladą

Tarta z borówkami i białą czekoladą to pyszne połączenie świeżych owoców i delikatnego smaku czekolady. Kruchy spód tarty, słodka masa z białej czekolady oraz soczyste borówki tworzą harmonijną kombinację, która z pewnością zachwyci podniebienie każdego smakosza. To idealny deser na letnie dni, który wzbudzi zachwyt i zadowolenie wśród gości i rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Wyłóż blaszkę do tarty papierem do pieczenia.
  3. Przygotowanie ciasta:
  4. W dużym misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  5. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i drobno je utrzyj w mące, aż powstanie kruszonka.
  6. Dodawaj wodę stopniowo i zagniataj ciasto, aż uzyskasz gładką masę.
  7. Ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim dno i brzegi blaszki do tarty
  8. Przygotowanie nadzienia:
  9. W rondelku podgrzej śmietanę, aż zacznie się gotować.
  10. Zdejmij rondel z ognia i dodaj drobno posiekaną białą czekoladę
  11. Na spodzie ciasta ułóż borówki.
  12. Zalej owoce masą czekoladową.
  13. Pieczenie:
  14. Wstaw tartę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste.
  15. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  16. Podawaj tartę z borówkami i białą czekoladą posypaną świeżymi borówkami lub bitą śmietaną
Tarta z borówkami i białą czekoladą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tarta z borówkami i białą czekoladą, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up