Tanie i Przepyszne Ciasto na Dużą Blachę
Przepis na tanie i przepyszne ciasto na dużą blachę to prosta i szybka w przygotowaniu propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Z podstawowych składników, takich jak mąka, jajka, cukier, masło i jogurt naturalny, można przygotować pyszne ciasto, które zadowoli podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci. Doskonałe na specjalne okazje lub na popołudniową herbatę z rodziną i przyjaciółmi.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie ciasta:
- W dużej misce wymieszać 4 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki cukru pudru, 2 jajka, 2 czubate łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju i 2 szklanki mleka.
- Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
- Wlać je do formy o wymiarach 36 cm x 24 cm.
- Na wierzchu ciasta rozsmarować słoiczek dżemu śliwkowego (około 300 ml).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 50 minut.
- Przygotowanie polewy czekoladowej:
- W rondelku połączyć 125 g masła, 1 łyżkę kakao, 2 łyżki mleka i 3 łyżki cukru pudru.
- Podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż składniki się rozpuszczą i polewa będzie gładka.
- Zdjąć z ognia i kontynuować podgrzewanie jeszcze kilka minut.
- Zimną polewą polać wierzch ostudzonego ciasta.
- Podanie:
- Ciasto pokroić na kwadratowe lub prostokątne porcje.
- Można podawać je na ciepło lub na zimno zawsze smakuje pysznie!
- Sprzątanie:
- Wszystkie naczynia umyć i pozostawić do wyschnięcia, a resztki ciasta i polewy zebrać i wyrzucić.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tanie i Przepyszne Ciasto na Dużą Blachę, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również