Tagliatelle z łososiem i szpinakiem

Tagliatelle z łososiem i szpinakiem to szybki i prosty przepis na pyszne danie włoskie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Tagliatelle gotujemy al dente, a następnie podsmażamy kawałki łososia z czosnkiem i dodajemy szpinak. Całość mieszamy z ugotowaną makaronem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Danie można posypać startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Smaczne i zdrowe!

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój bakłażana na grube kawałki, następnie obsmaż go na mocno nagrzanym oleju aż się zarumieni.
  2. Dodaj czosnek i cebulę, również obsmaż je.
  3. W międzyczasie delikatnie dopraw łososia i upiecz w temperaturze 160-170°C przez 10-12 minut.
  4. Sos:
  5. W rondlu smaż czosnek, cebulę i ogórki
  6. Dodaj śmietankę i gotuj, aż sos zgęstnieje, dodając wodę jeśli potrzeba.
  7. Dopraw sos solą, pieprzem i listkami bazylii.
  8. Podanie:
  9. Ugotuj makaron pappardelle, dodaj go do sosu i całość dobrze wymieszaj.
  10. Na talerzu ułóż makaron z sosem, dodaj upieczonego łososia, obsmażony bakłażan oraz sos z ogórków i kaparów.
  11. Dekoracyjnie ułóż kilka listków bazylii na wierzchu potrawy.
Tagliatelle z łososiem i szpinakiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tagliatelle z łososiem i szpinakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up