Szynka z indyka z szynkowara: przepis

Szynka z indyka z szynkowara to prosty i smaczny przepis na domową wędlinę, która może zastąpić tradycyjną szynkę wieprzową. Mięso indyka jest zdrowszą alternatywą, bogatszą w białko i mniej tłustą. Przygotowanie polega na marynowaniu mięsa, a następnie wstawieniu go do szynkowara, gdzie będzie się dusić i nabierać aromatu. Gotową szynkę z indyka można podawać na zimno lub podgrzaną. To doskonała propozycja do kanapek, sałatek czy obiadów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie karkówki w solance:
  2. Karkówkę leżącą w solance przez 2 dni delikatnie osuszyć.
  3. Posypać białym, mielonym pieprzem.
  4. Zawinąć karkówkę w worek foliowy lub tetrę, formując ją delikatnie.
  5. Włożyć karkówkę do szynkowara, delikatnie docisnąć.
  6. Przygotowanie golonki:
  7. Oddzielić mięso z golonki od skóry i pokroić je w grube kawałki.
  8. Marynować mięso w soli, peklosoli, czarnym pieprzu, posiekanym czosnku i majeranku.
  9. Worek, w którym zawiniemy masę, ułatwi wyjęcie z szynkowara.
  10. Delikatnie ułożyć mięso w masie, aby uzyskać równy kształt wędliny.
  11. Przygotowanie szynki wieprzowej z kurczakiem:
  12. Zmielić kurczaka razem z solą i pieprzem, a następnie dodać śmietankę, aby uzyskać aksamitną masę.
  13. Dodać pistacje do masy kurczaka.
  14. Kroić szynkę w kostkę i dodać do masy kurczaka.
  15. Wymieszać wszystko dokładnie, dodając peklosolę i biały pieprz.
  16. Ułożyć masę w szynkowarze, delikatnie ubijając.
  17. Gotowanie wędlin:
  18. Gotować w szynkowarze w wodzie o temperaturze poniżej 85°C przez około 2-2,5 godziny.
  19. Uważać, aby temperatura wewnętrzna wędliny nie przekroczyła 72°C.
  20. Po ugotowaniu, trzymać wędliny w lodówce, aby galaretka się ścięła.
  21. Podsumowanie:
  22. Wyjąć wędliny z szynkowara i schłodzić w lodówce.
  23. Kroić i podawać wędliny jako domowe wyroby.
  24. Można dostosować przyprawy i dodatki do własnych preferencji, aby uzyskać różnorodne smaki wędlin.
Szynka z indyka z szynkowara: przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szynka z indyka z szynkowara: przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up