Szynka duszona w sosie własnym

Szynka duszona w sosie własnym to proste danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Mięso duszone w delikatnym sosie z własnych soków staje się wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Wystarczy przyprawić szynkę, dodać warzywa i gotować, aż mięso będzie miękkie i pyszne. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne, domowe smaki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić szynkę w plastry.
  2. Oprószyć szynkę przyprawami z obu stron.
  3. Opcjonalnie zamarynować mięso przez noc z dodatkiem oleju.
  4. Smażyć szynkę na patelni do wyraźnego zarumienienia z obydwu stron.
  5. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę, doprawić solą, pieprzem i dodać czosnek.
  6. Dodać smażoną cebulę do mięsa na patelni.
  7. Zalać mięso wodą lub bulionem.
  8. Dodać listek laurowy i ziele angielskie.
  9. Dusić potrawę pod częściowym przykryciem przez około 90 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie i kruche.
  10. Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą lub śmietanką, dodając mieszaninę stopniowo i kontrolując gęstość.
  11. Sprawdzić stopień doprawienia sosu, ewentualnie dodać więcej przypraw.
  12. Posypać potrawę posiekaną natką pietruszki.
  13. Sprawdzić dokładny przepis na stronie internetowej autora.
Szynka duszona w sosie własnym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szynka duszona w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up