Szybkie ciasto z wiśniami i galaretką

Szybkie ciasto z wiśniami i galaretką to prosty i smaczny deser, który przygotuje się w mgnieniu oka. Na spodzie kruchego ciasta rozprowadzana jest warstwa świeżych wiśni, a następnie polana jest galaretką, która dodaje ciastu nie tylko smaku, ale i uroku wizualnego. To pyszne i efektowne ciasto, idealne na letnie przyjęcia czy rodzinne spotkania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wlej jedną szklankę mleka do garnka, dodaj cukier, cukier waniliowy i zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
  2. W drugiej misce rozmieszaj dwa budynie w pozostałym mleku
  3. Ubij jajka z cukrem mikserem na szybkich obrotach przez 15 minut, potem postaw mikser na bok i dodaj olej, wymieszaj.
  4. Przesiej do miski mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj
  5. Przelej ciasto do przygotowanej blachy, wyrównaj i piecz w nagrzanym piekarniku na 2 poziomie od dołu przez 20-25 minut
  6. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodając cukier
  7. Wyłóż masę na blachę i piecz w nagrzanym piekarniku na 2 poziomie od dołu przez 30 minut
  8. Ucieraj miękkie masło, dodawaj stopniowo wystudzony budyń
  9. Ułóż upieczony biszkopt na podstawce i nasącz ponczem z kawy wymieszanym z sokiem malinowym.
  10. Nałóż całą masę kremową na biszkopt i przykryj blatem bezy makowej.
  11. Rozpuść dwie galaretki w 4 niepełnych szklankach gorącej wody
  12. Gotowe ciasto wystudź i podawaj
Szybkie ciasto z wiśniami i galaretką

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szybkie ciasto z wiśniami i galaretką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up